Boleh Ke Saya Nak Slim / Kurus Ni?

Kenapa Nak Slim atau Kurus?
 credit: Dreamstime.com


Gemuk pun ok apa... haa. Malu gemuk? Tak pantas nak bergerak?
Kalau ada rasa negatif dalam diri dan keadaan badan pun banyak mengganggu tugas-tugas, jom baca seterusnya.


Yang terbaik ialah bukan nak kurus dan bukan gemuk.

Dah makan dan cuba macam-macam ubat dan cara, tapi tak jalan. Give up la..

Sikap mudah berputus asa, nak hasil cepat, tak sabar, tak istiqamah, tapi nak hasil cepat. 

Mustahil.. 

Kecuali kita buat lyposuction - sedut lemak (yang amat mahal, menyakitkan dan banyak kesan tak elok...).

Terlebih dahulu kita kena tentukan dulu aspek-aspek di bawah:

1. Apakah " push factor " kita tu nak kurus, sebab ia mempengaruhi kesungguhan kita.

Untuk diri sendiri? Untuk seseorang? Dekat nak kawin dah?

Push faktor terbaik ialah untuk kepuasan diri, sihat dan mudah buat kerja.

2. Tetapkan target yang logik.

Cth,  Ana nak turun 10 kg dlm sebulan je.

Bandingkan dgn Bella nak turun 10 kg dlm 3-6 bulan.

Yg mana lebih realistik? Bella kan?

3. Buat ukuran yang jelas.

Yang terbaik ialah bukan nak kurus dan bukan gemuk. Yang IDEAL ialah BMI normal. Body Mass Index atau Indeks jisim badan (BMI) adalah ukuran lemak badan berdasarkan ketinggian dan berat badan yang boleh digunakan untuk lelaki dan wanita dewasa.

        Kategori BMI:

         Kurang berat badan <18.5
                  Berat badan normal = 18.5-24.9
         Berat badan berlebihan = 25-29.9
         Obesiti = BMI 30 - 34.9
         Obesiti teruk = 35 - 39.9
         Obesiti Mengerikan = 40 ke atas



    BMI =     Berat (kg)

              [Ketinggian (m) ]2

Contoh BMI penulis ialah 22.5. Alhamdulillah termasuk dalam Berat Badan Normal atau Healthy
Weight.

Pengiraan BMI juga tertakluk kepada jantina dan umur sebab jantina dan umur berbeza, keperluan
juga berbeza.

Berada dalam zon BMI normal menandakan kita berada dalam risiko yang rendah untuk mendapat
penyakit jantung, strok dan kencing manis. 

Tapi ingat, masih penting untuk mengamalkan
pemakanan yang seimbang dan senaman yang berterusan untuk kekal sihat.

Pilihan Set Pemakanan Seimbang anda:

   a. Set Kurus (HL , L, OG, C )
   b. Set Semasa Mengandung ( ESP, OG)/ (SPP,             GLA )
   c. Set Menyusu Bayi
           ci. Set Budget ( ESP, Al)
           cii. Set Asas ( Al, VL, VC, Bcom )
           ciii.  Set Superb ( Al, VL, VC, Bcom , Oste) 
           civ. Set Superb Plus ( Al, VL, VC, Bcom ,                         Oste, ESP)   

4. Ukur lilit pinggang. Sasarkan untuk menurunkan ukur lilit pinggang sebab penurunan itu memberi gambaran fat loss / lemak anda dah hilang.

Mengukur pinggang kepada nisbah ketinggian semakin popular dalam masyarakat saintifik. Beberapa kajian mendapati bahawa ini adalah ukuran yang lebih sah daripada BMI.

Hanya mengukur lilitan pinggang mungkin tidak adil bagi orang-orang lebih tinggi atau lebih pendek daripada purata penduduk.

Turun berat badan kadang-kadang kerana hilang air atau hilang otot, menandakan tidak bagus.

" Saiz pinggang lebih 35 inci di kalangan wanita dan lebih 40 inci lelaki akan meningkatkan risiko penyakit kronik seperti kencing manis, penyakit jantung dan banyak lagi. Saiz pinggang yang ideal untuk wanita ialah 32 ½ inci dan 35 inci untuk lelaki",  Dr Oz.
                          credit: Dreamstime.com
   

4. Faham konsep kalori, ianya ada kaitan dengan nutrisi dan fizikal aktiviti.
Kalori masuk vs Kalori keluar


5. Faham fungsi setiap  Supplement.

A. Apa Kepentingan detox utk kurus ?
B. Apa peranan pembakar lemak ?
C. Apa kepentingan Cinch sebagai gantian makanan ?
D. Apa peranan Cinch tea dlm metabolism ?

Original Cinch Shape Up Program By Shaklee:

Cinch shake
Cinch tea
Herblax
Lecithin



Konsep nya:



Meal replacement

Fat burner
Detox




Dapatkan vitamin Shaklee sekarang.
Hubungi saya, Nas 0194706780 atau email 
NutrisiAlamiahTulen@gmail.com untuk mendapatkan produk atau maklumat lanjut.

Jika anda tinggal di kawasan Kuala Kangsar, pekan Sungai Siput, Salak, Kati dan Manong, perkhidmatan COD ( Bayar Waktu Terima ) disediakan.

Perkhidmatan POSLAJU disediakan bagi penghantaran seluruh negara. Terima kasih.



Nutrisi Alamiah Tulen, "Eat Good, Feel Good, Look Good"




Disclaimer: 

Maklumat yang diberikan di dalam ini tidak boleh digunakan semasa apa-apa kecemasan perubatan atau untuk diagnosis atau rawatan apa-apa keadaan perubatan. Seorang profesional perubatan yang berlesen perlu dirujuk untuk diagnosis dan rawatan apa-apa dan semua syarat perubatan.


 

Share this:

Tentang Nas Ibrahim

A mother of 7 energetic and lovely children.Working part time as a Shaklee Distributor.Support healthy consumptions and lifestyles.Contact me 0194706780 for Shaklee products.Provide Cash on Delivery for Kuala Kangsar, Padang Rengas, Sungai Siput, Ipoh dan Taiping areas.