7 Sebab Kukuh Saya Yakin Serbuk Protin Soy Shaklee atau ESP

Banyak betul perdebatan tentang satu tumbuhan anugerah Allah ini. Sehingga ramai yang mengaitkannya dengan penyakit kanser, kaitkan dengan propaganda Yahudi, kaitkan dengan segala yang negatif.

Mari kita dapatkan penjelasan betul tentang soya. Bukan apa, dalam sibuk dok berdebat...sampai bertengkar, bermasam muka, kita sebenarnya telah tertinggal menikmati satu anugerah yang Allah bagi kepada seluruh umat manusia. Sehingga kita menjauhkan diri kita dari satu minuman kesihatan yang banyak khasiat atas dasar " Ini adalah agenda Yahudi" .... merosakkan umat Islam. 

Soya ni bukan untuk orang Islam ke? Dianugerahkan Allah untuk orang Amerika saja?

Fakta Tentang Soya dikaji Shaklee ( Dr. Richard Brouse, Biochemist, Pakar pemakanan klinikal dan doktor tulang belakang ):

Shaklee sangat arif mengasingkan soya dengan kaedah  "ektraksi air sejuk" selama 30 tahun. Dan Dr. Shaklee adalah antara pengkaji terawal dalam soya.

Kesan soya pertama kali diukur terhadap burung-burung. Burung-burung bertukar bulu dan matang sangat muda dan juga memperlahankan fungsi tiroid. Mereka yang mengkaji terus tersedar bahawa ada bahan-bahan antitirosin dalam kacang soya mentah.

Dr. Shaklee mengasingkan protin dari soya mentah dan tertinggal enzim-enzim yang mengandungi anti tirosin itu. Satu lagi masalah ialah apabila memasak soya, untuk menyahkan kompaun seperti antitirosin, asid amino dalam soya menjadi toksik. Ini dipanggil Reaksi Mallard - apabila anda memasak makanan, anda menyahkan kejadian asal untuk mendapatkan bentuk baru. Sebab itu orang-orang Cina mengambil tofu, masak dan terus makan, sebelum degradasi berlaku.
( Orang Cina tak masak dan simpan untuk dimakan kemudian ).

Dr. Shaklee maklum akan semua perkara tersebut. Dengan teknik ekstraksi air sejuk, beliau mendapat yang terbaik dari soya dan semua perkara baik seperti PHYTOESTROGEN YANG MENGHALANG KANSER PAYU DARA DAN KANSER PROSTAT PADA LELAKI.

Lebih dari 1500 kajian menunjukkan manfaat baik soya dan 12 kajian menunjukkan apabila anda menukarkan dan menyahkan keadaan semula jadi soya, anda mendapat hasil tak guna. Dr. Shaklee amat tahu perbezaannya.
Masalah kita pada hari ini ialah kita tidak memabaca hasil kajian ilmiah dan saintifik terhadap soya. 

Shaklee telah membuat kajian lama sebelum orang biasa mulai berkata-kata
( puji, fitnah, cemuh dsb ) tentang soya. 

Pesanan Paling Penting -- Jangan beli serbuk soya dan mengharapkan anda mendapat kesan-kesan positif tanpa ketahui 7 kawalan kualiti dilaksanakan pengeluar:

1. Kacang soya mesti ditanam secara organik

ESP Shaklee dari soya ditanam secara organik. TIADA BAJA KIMIA, TIADA RACUN ANTI KULAT DAN TIADA RACUN HERBA dalam penanaman. Tidak sama dengan soya yang ditanam menggunakan baja kimia yang mengandungi nitrat. Ada hubungan antara nitrat dan kanser.

2. Kacang soya "tidak" melalui kejuruteraan genetik.

Soya yang ditanam secara kejuruteraan genetik lebih murah diperoleh, dan banyak syarikat guna kaedah ini untuk berjimat.

credit: consumersunion.org
3. Setiap kumpulan hasil soya mesti disemak dan disahkan mengandungi 9 amino asid penting.

Pastikan serbuk soya atau soy powder anda ada lengkap 9 AMINO ASID penting. Sebab badan kita perlukan 9 amino asid untuk hasilkan hormon, untuk jus penghadaman, untuk antibodi, dan untuk enzim.

TETAPI, BUKAN SEMUA KACANG SOYA DIHASILKAN SAMA.
Kualiti dan kandungan asid amino tak sama berdasarkan keadaan tanah dan keadaan cuaca semasa penanaman dan semasa penuaian.

Ingat! Jika salah satu sahaja asid amino ni tiada atau hilang, sistem imun kita tertekan sebanyak 30%, dan banyak fungsi badan akan menjadi lambat atau terhalang.
Sebab itu, setiap kumpulan kacang soya Shaklee disemak dan diuji untuk pastikan sentiasa cukup 9 asid amino tersebut dalam menghasilkan protin soya.

4. Dalam proses pengilangan untuk menghasilkan soy isolate, serpihan soya yang dihancurkan mesti dibasuh dengan air, bukan basuhan alkohol.

Basuhan dengan alkohol musnahkan kandungan isoflavone sehingga 88%. Isoflavone lah yang MENGURANGKAN RISIKO KANSER PAYU DARA, KANSER PROSTAT, KANSER PARU-PARU DAN KANSER PERUT! Juga, isoflavones lah yang sangat bermanfaat dalam menstabilkan hormon dan meningkatkan kepadatan tulang.

Shaklee menggunakan basuhan air sejuk untuk mengekalkan isoflavones.

5. Bahan antitiroid atau antipertumbuhan MESTI dibuang.

Orang-orang Oriental, seperti Cina, telah makan begitu banyak soya dan tahu bahawa soya mentah mengandungi bahan anti pertumbuhan dan anti tirosin.
Kekurangan tirosin akan menyebabkan tekanan darah rendah, suhu badan rendah dan sindrom kebas kaki. Jadi, orang-orang Cina akan masak soya atas api perlahan untuk tidak mengaktifkan bahan antitirosin dan antipertumbuhan.
Shaklee telah membentuk satu kaedah memproses yang dapat membuang bahan-bahan tersebut, pada masa yang sama mengekalkan soya seperti dalam "bentuk mentah"  untuk kekalkan TAHAP ASID AMINO DAN ISOFLAVONE YANG TERTINGGI, yang sangat sensitif kepada haba.

6. Proses dilalui soya bukan menggunakan haba.

Asid amino sangat sensitif kepada haba. Dalam banyak kajian, protin dimasak hilang sehingga 50% asid-asid amino penting. Sehinggakan jika anda tak cukup diet protin, perkembangan otak dan hormon terganggu, dan perkembangan tisu-tisu badan pun terjejas.

7. Soy isolate mesti ditambah kalsium ( apabila minyak dibuang, ianya berasid, apabila kalsium ditambah, ia kembali natural ).
Ada tuduhan yang mengatakan serbuk soya sangat berasid dan menyebabkan kehilangan tulang kerana ianya menyebabkan kalsium ditarik dari tulang.
Fakta: Kacang soya mentah adalah makanan neutral... tidak berasid dan tidak beralkali. Tetapi, minyak yang dibuang menyebabkan serbuk soya berasid. Oleh itu, kalsium ( sangat alkali ) ditambah untuk mengembalikan keneutralan semula soya. 

Banyak pengeluar serbuk soya lain samada tidak menambahkan atau menambahkan kalsium dalam kuantiti yang tidak cukup sebagaimana yang perlu.


Soalan:


i. Adakah kacang soya menyebabkan kanser?

Betul, jika sekiranya ianya terlebih masak. Soya terlebih masak ada kompaun karsinogenik / beracun.

Jika soya melalui suhu sangat panas dan tekanan panas,  protin sayur ditekstur ( textured vegetable protein , TVP ) terbentuk. Ini yang menyebabkan kanser. TVP banyak dalam soya anjing dan burger soya. Semua ini wajib dielakkan.

ii. Selamatkah kacang soya panggang?

Jika kacang soya dipanggang, haba akan tukarkan lemak menjadi asid trans lemak ( trans fatty-acid ) yang menyebabkan berlakunya kanser dan penyakit jantung. Lagi lama kacang soya panggang berada atas rak di pasaraya-pasaraya, minyaknya lagi banyak menjadi racun dan karsinogenik.
Wajib elakkan kacang soya panggang.
iii. Bagaimana dengan buah pinggang kalau makan kacang soya?

Protin binatang lebih sukar dihadamkan berbanding protin sayur. Serbuk protin adalah dalam keadaan sedia hadam, dan ESP Shaklee adalah SUMBER PROTIN TERBAIK untuk dipilih.

Cuma, jangan ambil berlebihan. Jika anda ambil 2 gram protin sehari, anda juga perlu cukup karbohidrat agar buah pinggang tidak rosak.

iv. Saya ada kanser payu dara, dan saya diberitahu tak boleh ambik soya!

Soya adalah makanan yang ada "phyto-estrogen". Maknanya ia ada bahan seperti-hormon. Kekuatan estrogennya ialah 1/1000th daripada estrogen kuat yang ada dalam badan sendiri. Oleh itu, pada sistem pencernaan anda ditambah dengan serbuk soya berkualiti. Sebab estrogen lemah akan menghalang penerima estrogen (estrogen receptors ) dari menerima estrogen kuat badan sendiri, dan sangat melindungi dari kanser memakan estrogen.


Semoga mendapat manfaat dari hasil kajian Shaklee tentang kacang soya.

Nas Ibrahim,
019 470 6780
Pengedar ESP Shaklee,
Pengedar Shaklee Malaysia,
Pengedar Shaklee Kuala Kangsar, Sungai Siput, Taiping dan Ipoh.
COD kawasan-kawasan sekitarnya juga seperti Salak, Padang Rengas, Manong, Lubuk Merbau dan Kati

ID No: 1213206

FB: Nutrisi Alamiah Tulen


IG:  Nutrisi Alamiah Tulen

Serbuk protin selamat diminum, banyak khasiat unruk pelbagai pihak
Shaklee Memang Ada Kajian Saintifik Tulen



Testimoni-Testimoni Pengguna ESP











Contoh label produk ada GMO. Banyak lagi dalam pasaran tidak dilabel.




Sila hubungi untuk pertanyaan dan order. Konsultasi terbaik saya sediakan untuk anda semua! :)

Nas Ibrahim,
0194706780
Pengedar ESP Shaklee,
Pengedar Shaklee Malaysia,
Pengedar Shaklee Kuala Kangsar, Sungai Siput, Taiping dan Ipoh.
COD kawasan-kawasan sekitarnya juga seperti Salak, Padang Rengas, Manong, Lubuk Merbau dan Kati

ID No: 1213206

FB: Nutrisi Alamiah Tulen
IG:  Nutrisi Alamiah Tulen




















Share this:

Tentang Nas Ibrahim

A mother of 7 energetic and lovely children.Working part time as a Shaklee Distributor.Support healthy consumptions and lifestyles.Contact me 0194706780 for Shaklee products.Provide Cash on Delivery for Kuala Kangsar, Padang Rengas, Sungai Siput, Ipoh dan Taiping areas.