Tips Buat Bisnes Bagi Yang Berkerjaya

Seimbangkan antara kerjaya dengan bisnes bukan mudah. Tambah2 bagi wanita yg berperanan sbg isteri dan ibu.

Banyak komitmen. Banyak perkara perlu dibuat. Otak kena ligat. Badan kena sihat. Pengurusan masa mesti cekap. Emosi kena kental. Semangat juang kena tinggi.

Itulah antara ciri2 mesti ada untuk Kak Nas dan sesiapa saja nak berjaya. Tugas hakiki dan bisnes,  tanpa melupakan tanggungjawab kepada keluarga.

Dan instimewanya bisnes ini mampu ditangani sebab akak tak perlu keluar sangat. Keluar COD dan sekali sekala hadiri majlis ilmu.

Banyak masa digunakan secara online. Hubungi prospek dan kastemer, coaching, bina kedai online, marketing... jadi, sesuai sgt untuk semua orang.

Walaupun ada tips boleh dikongsi, jika tiada semangat, tiada fokus, tiada kesungguhan, tiada big WHY... tips hanya tinggal tips.

Tapi..untuk sahabat2 yg nak bisnes, tips ini perlu digunakan bagi yg ada kerja hakiki. Yg tak ada kerja hakiki pun sama juga. Suri rumah juga banyak komitmen.

*  Cuba libatkan pasangan dan anak2.  Sekurang2nya biar mereka tahu kita buat bisnes. Sokongan dan dia merekaa penting.

* Bersedia utk korbankan masa personal atau masa bersantai2. Jjika selama ini suka tgk TV, suka buat aktiviti2 yg perlukan banyak masa...skrg kena kurangkan. Sebab bisnes part time ni masa dah pun terhad.

* Sentiasa fokus, fokus, fokus. Memang  kadang2 ada gangguan di luar jangka.
Hendaklah selalu kembali kpd matlamat asal berbisnes.

*  Manfaatkan setiap minit yg ada. Amalkan multitasking. Memang pun, wanita ada kelebihan ini. Sambil masak boleh balas mesej kastemer, atau post fb, atau dengar ilmu2 baru.  Masak dua tiga menu serentak kacang je bg ramai wanita. Betul tak ibu2?

"Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih."

#2wave #tsunamishaklee

Share this:

Tentang Nas Ibrahim

A mother of 7 energetic and lovely children.Working part time as a Shaklee Distributor.Support healthy consumptions and lifestyles.Contact me 0194706780 for Shaklee products.Provide Cash on Delivery for Kuala Kangsar, Padang Rengas, Sungai Siput, Ipoh dan Taiping areas.

0 comments: