Hubungan Ketidakstabilan Hormon Wanita Dengan Jeragat

pic. credit : svmassagetherapy.com
Ketidakstabilan hormon adalah antara penyumbang utama jeragat---tompok-tompok hitam, tak sekata, atau tompok-tompok berlumpur, biasanya pada muka.

Hormon adalah " utusan kimia " yang kuat, yang dihasilkan oleh sistem endokrin badan. Ianya memberi kesan kepada hampir semua fungsi penting badan ke tahap yang tertentu. Apabila kimia badan adalah seimbang, hormon membantu menjaga fizikal dan emosi yang sihat.


Punca-punca hormon tak seimbang:


1.  Tekanan / Stress

Tekanan adalah salah satu punca terbesar ketidakseimbangan hormon.

Jenis tekanan ialah tekanan emosi seperti hubungan dan tekanan kerja, atau tekanan fizikal seperti sakit, kecederaan atau kekurangan tidur, dan akhirnya ia boleh disebabkan oleh tekanan pemakanan daripada diet makanan diproses atau makan makanan yang menyebabkan reaksi keradangan dalam badan seperti gluten.

Jika tekanan menjadi tumpuan dalam kehidupan kita dan menjadi kronik, kortisol membanjiri sistem dan jumlah penghasilan hormon berkurang. Ini memaksa badan untuk " mencuri " progesteron dari bekalan sedia ada, untuk membuat lebih banyak kortisol.

Kesannya hormon progesteron semakin berkurang. Ketidakseimbangan berlaku apabila hormon estrogen mendominasi. Lantas, kita terdedah kepada penyakit kronik dan penyakit autoimun. Jeragat mudah sangat terjadi.

2. Penghadaman


Masalah sistem penghadaman seperti sembelit, cirit-birit, 
angin, kembung, refluks, semua tanda-tanda keradangan dan dysbiosis (ketidakseimbangan bakteria baik dan buruk anda) dalam usus.

Keradangan ini menekan hipotalamus dan kelenjar pituitari yang memberitahu badan untuk menghasilkan seks hormon, hormon adrenal dan hormon tiroid. Ini adalah mengapa fungsi usus yang lemah boleh memberi kesan negatif kepada banyak aspek kesihatan anda. Salah satunya masalah kulit berkait  dengan jeragat.


3. Terdedah kepada toksin

Toksin datang dalam pelbagai punca. Antaranya

* Banyak makan daging dan tenusu disuntik atau dicampur hormon, dan ikan diternak.
* Makan buah-buahan dan sayur-sayuran yang disembur racun.
* Guna bekas plastik untuk makanan.
* Panaskan makanan dalam bekas plastik jika guna mikrogelombang.
* Terdedah kepada racun herba dan racun serangga.
* Banyak menggunakan kertas luntur seperti penapis kopi, kertas tisu, tuala, dan lain-lain.
* Penggunaan klorin yang mengandungi peluntur atau bahan kimia.
* Penggunaan pelarut seperti penggilap kuku dan lain-lain.

Ketidakseimbangan hormon boleh menyebabkan jeragat teruk yang memberi kesan kepada kesihatan dan kualiti kulit muka seseorang. 
Keabnormalan hormon akan menyebabkan jeragat kerana estrogen terlebih merangsang sel-sel penghasilan pigmen atau tompok jeragatmenyebabkan tompok jeragat menjadi lebih gelap apabila terdedah kepada cahaya matahari.

Syukur, walau bagaimanapun, dengan rawatan jeragat
yang betul, hormon boleh distabilkan semula dengan pengambilan penstabil hormon semula jadi, Gamma Linoleic Acid, yang paling berkualiti ada dalam GLA Complex Shaklee (jauhi penstabil hormon sintetik) dan pemulih sel nombor satu iaitu tonik Vivix Shaklee.


VIVIX SHAKLEE


GLA COMPLEX SHAKLEE
Jeragat juga perlu dicerahkan dengan pengambilan Sustained Release Vitamin C Plus.


Seimbangkan hormon, pulihkan sel dan cerahkan kulit dengan Set Jeragat ini.


Dapatkan Set  Rawat Jeragat
dengan menghubungi saya,
Nas 0194706780 atau email 
NutrisiAlamiahTulen@gmail.com untuk mendapatkan produk atau maklumat lanjut.

Jika anda tinggal di kawasan Kuala Kangsar, pekan Sungai Siput, Salak, Kati, Manong, Padang Rengas, perkhidmatan COD ( Bayar Waktu Terima ) disediakan.

Perkhidmatan POSLAJU disediakan bagi penghantaran seluruh negara. Terima kasih.
Nutrisi Alamiah Tulen, 
"Eat Good, Feel Good, Look Good"Disclaimer: 

Maklumat yang diberikan di dalam ini tidak boleh digunakan semasa apa-apa kecemasan perubatan atau untuk diagnosis atau rawatan apa-apa keadaan perubatan. Seorang profesional perubatan yang berlesen perlu dirujuk untuk diagnosis dan rawatan apa-apa dan semua syarat perubatan.
Rujukan:

http://blog.hormonehealthandweightloss.com/learning_center/bid/270579/Hormonal-Imbalance-Symptoms-in-Men-and-Women

http://www.articlesbase.com/skin-care-articles/freckles-causes-symptoms-types-and-treatment-372374.html


http://www.planetnaturopath.com/functional-pathology-testing/what-causes-hormonal-imbalances-in-women


http://womeninbalance.org/seventh-woman/causes/

Share this:

Tentang Nas Ibrahim

A mother of 7 energetic and lovely children.Working part time as a Shaklee Distributor.Support healthy consumptions and lifestyles.Contact me 0194706780 for Shaklee products.Provide Cash on Delivery for Kuala Kangsar, Padang Rengas, Sungai Siput, Ipoh dan Taiping areas.