Kuih Kegemaran Bulan Puasa - Nekbat
Kalau bulan pose, kuih inilah menjadi kegemaran amat sangat.
Kuih ni kegemaran org Kelantan dan Terengganu.
Masa Kak Nas kecik2, kuih ini wajib ada waktu berbuka.
Kalau tak ada, rasa tak sempurna. Jadi, apabila tgk anak2 suka, Allahyarhamah mak akan selalu sediakan kuih ini.
Tapi, mak tak buat dari mula.
Sebab nekbat ni ada dijual kering. Beli kering, simpan dua tiga hari tahan. Dulu tak ada peti sejuk.
Sekarang kalau simpan dlm fridge, boleh lah tahan seminggu lebih.
Kita beli yang kering, balik rumah sira je.
Jadi Kak Nas pun tak pernah buat dari asal.
Kalau tak sempat sira, beli je yang dah siap. Kalau kat bazaar Ramadhan sekarang, di Kelantan terutamanya, banyak lah boleh dapat nekbat ini.
Siapa yg belum pernah makan nekbat, sila cuba. Rasanya..sudah pasti manis.
Dan....sedaaaap.
Dah lama Kak Nas tak makan nekbat. Tambah2 sejak Kak Nas avoid gula.
Ok. Nak sira nekbat kering ni mudah saja.
Bahan2 sira ialah air, gula pasir ( ganti dgn gula merah bg yang tak makan gula pasir ), daun pandan dan bunga cengkih.
Resipi lengkap:
Bahan-bahan:
Tentang Nas Ibrahim
A mother of 7 energetic and lovely children.Working part time as a Shaklee Distributor.Support healthy consumptions and lifestyles.Contact me 0194706780 for Shaklee products.Provide Cash on Delivery for Kuala Kangsar, Padang Rengas, Sungai Siput, Ipoh dan Taiping areas.
0 comments:
Post a Comment